Włoska pizza – różne rodzaje

przez | 21 marca 2019

Każda prawdziwa włoska pizza musi składać się przede wszystkim z odpowiedniego i właściwie przygotowanego ciasta. Tworzy się je z mąki pszennej, wody, drożdży oraz soli, czasem dodając do niego również kilka łyżek oleju roślinnego lub włoskiej oliwy z oliwek. Prawdziwi kucharze zawsze wyrabiają je ręcznie. Nigdy nie korzystają z praktycznych urządzeń kuchennych czy robotów, które potrafiłyby oczywiście wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki, ale jednak mogłyby zaszkodzić strukturze samego ciasta, zmieniając je w przesadnie zbitą papkę. Po wyrobieniu ciasta wałkuje się je lub ręcznie kształtuje w taki sposób, by miało ono grubość wynoszącą maksymalnie trzy milimetry. Gdy spód jest już gotowy, umieszcza się go w specjalistycznych piecach (zazwyczaj opalanych drewnem) i piecze przez kilkanaście minut. Oczywiście przed zastosowaniem obróbki termicznej na pizzy kucharze kładą jeszcze wybrane składniki. W zależności od ich rodzaju mogą stworzyć różne wersje włoskiego placka. A które z nich są najpopularniejsze?

Nie jest zbyt słynna w Polsce, ale we Włoszech każdy o niej słyszał. Pizza marinara to absolutna podstawa włoskiego placka i bazowa wersja potrawy. Taka pizza w Gdyni (z dowozem od poprostubistro.pl) składa się z ciasta, pomidorów, suszonego oregano oraz czosnku. Wariacją na jej temat jest pizza margherita, którą wymyślono w momencie, gdy do Europy przybyły pierwsze pomidory, a mieszkańcy naszego kontynentu zakochali się w ich smaku. Margherita kryje w sobie ciasto, pomidory, ser mozzarella oraz bazylię – najczęściej tą świeżą. Nieco większe łasuchy raczej nie będą nią zachwycone, dlatego im proponuje się we włoskich restauracjach placki neapolitana, zawierające w sobie dodatkowe filety anchois oraz drobne ilości kaparów. Przepisy na pizzę tworzone są tak naprawdę bezustannie, ponieważ typowy włoski placek jest tak fantastyczną bazą, iż cokolwiek się na niego nie nałoży, dalej smakuje on wyśmienicie. Kucharze mogą więc z nim do woli kombinować i zachwycać swoich klientów coraz to ciekawszymi propozycjami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *