Nowoczesne burgery

przez | 16 kwietnia 2019

Coraz większa ilość pracy oraz obowiązków, a co za tym idzie coraz szybsze tempo życia sprawiają, iż coraz więcej osób nie ma czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Skutkiem tego jest częste spożywanie produktów zwanych fast food, których przykładem jest hamburger. Danie to jest już znane od dobrych kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu lat, jednak w ostatnich latach można zaobserwować jego odrodzenie. Początkowo dobre burgery były sprzedawane przede wszystkim na dworcach autobusowych praz kolejowych, a także w przejściach podziemnych. Były one wówczas uważane za jedzenie najgorszego sortu, gdyż pomimo akceptowalnego smaku, ich skład, przede wszystkim mięso przygotowywane z odpadów, pozostawiało wiele do życzenia.

W dzisiejszych czasach smaczne hamburgery coraz częściej zastępują zdrowe posiłki, gdyż są one przygotowywane ze świeżych, wysokiej jakości składników. Wśród bogatej oferty dodatków, rodzajów pieczywa oraz mięs, każdy znajdzie coś dla siebie. W miastach z roku na rok można zaobserwować pojawienie się nowych lokali, serwujących tego rodzaju dania.

Wiele osób woli jednak przygotowywać posiłki we własnej kuchni, dzięki czemu dokładnie wiedząc, jakie składniki zostały zastosowane. W takim przypadku pamiętajmy, iż prawdziwy burger możemy przygotować samodzielnie, warto jest jednak stosować się do kilku wskazówek.

Dobre burgery muszą posiadać wysokiej jakości mięso, jak te dostępne w burgerach z Karaibów na Mokotowie. Najlepiej sprawdzi się tutaj antrykot, szponder oraz karkówka. Mięso należy kupić w kawałku, a następnie samodzielnie zmielić. Smaczne hamburgery nie wymagają wielu przypraw, wystarczającymi będą jedynie sól oraz pieprz. Najlepszy efekt uzyska się jeżeli posypiemy nimi już uformowane, mięsne placki, bezpośrednio przed smażeniem. Obróbkę termiczną najlepiej jest przeprowadzić na żeliwnej, dobrze rozgrzanej patelni. Jeżeli nasz prawdziwy burger ma zostać wzbogacony o plastry boczku, to usmażmy je na samym początku, a następnie wykorzystajmy wytrącony tłuszcz do przygotowania placków mięsnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *